Wat moet ik nou?
Heb je ook wel eens het gevoel dat het allemaal te veel wordt? Je bent niet de enige. Maar er is goed nieuws: het hoeft niet perfect.
Heb je ook wel eens het gevoel dat het allemaal te veel wordt? Je bent niet de enige. Maar er is goed nieuws: het hoeft niet perfect.
Ik sta te koken. De bel gaat. Een collecte van het Rode Kruis. Door de dramatische uitwerking van El Nino op het weer in Afrika worden miljoenen mensen met de hongersnood bedreigd. Weerfenomeen El Nino, dat mede voortkomt uit het broeikaseffect en dus uit onze welvaart, zorgt voor de grootste natuurramp in 50 jaar. En drijft ook nog eens massa’s mensen vanuit Afrika naar Europa.
Oei.
Van veel dingen zou ik willen dat het anders was. Dat het nu al anders was. Dat de kraan dicht was, en ik niet hoef te dweilen.
Maar het is niet anders. Het is zoals het is. Er staan veel kranen open, en het helpt niet om me daartegen te verzetten.
Wie zich verzet tegen de realiteit, verliest.
Lees Dweilen met de kraan dicht: hoe het in de toekomst anders kan >>
Jij bent het doel, het gaat om jou.
We leven in een wereld waar allerlei doelen zijn die we lijken te ‘moeten’ behalen. We ‘moeten’ een vak leren en uitoefenen, de relaties met onze partner onderhouden, met onze kinderen, familie en collega’s, we moeten gezond eten, ons huis onderhouden, liefst milieubewust leven, het nieuws volgen, sporten, ons persoonlijk ontwikkelen, Facebook bijhouden, en ook nog van het leven genieten: er moet nogal wat.
Mijn vader ging ons huis uit toen ik 11 was en hij 64: met zijn Parkinson en dementie was het thuis niet meer leefbaar. Hij overleed drie jaar later. Terugkijkend is hij meer een grootvader dan een vader voor me geweest. ‘Stel dat je hier zelf voor gekozen hebt, zo’n afwezige vader, waarom zou je dat dan gedaan kunnen hebben?’, vroeg iemand me veel later. ‘Zodat ik mijn eigen pad kon gaan,’ dacht ik meteen.
Veel mensen vinden het moeilijk om zich confronterend te gedragen: iets doen dat voor een ander niet leuk is. Feedback geven bijvoorbeeld, een afspraak afzeggen, of uitspreken dat een ander de werkelijkheid verdraait. Gelukkig zijn er wel gedachten en manieren om confronteren makkelijker te maken. Ik noem er vijf.
In de 2e nieuwsbrief wordt o.a. het idee 'levensgebieden' besproken - de gebieden waarop je je levensdoelen kunt realiseren. En de 6 'kern-hartvaardigheden' komen aan bod: geven, ontvangen, confronteren, incasseren, overgave en genieten.
Lees Leef je idealen: Levensgebieden (Nieuwsbrief 2 - september 2015) >>
Het is nog vroeg; kwart over negen 's morgens. De training time-management is een kwartiertje bezig. Ik heb net de doelen en het programma van de dag verteld en we hebben een kort voorstelrondje gedaan. De deelnemers kijken naar de woorden 'Waar gaat het om in het leven?', die op de flipover staan. Daar onder heb ik een kleurige regenboog getekend: symbool voor de veelkleurigheid van het leven, maar ook voor het 'grotere perspectief' van waaruit je naar het leven kunt kijken.
Het is voorjaar: de zon wint aan kracht, bomen ontvouwen hun bloesem, kuikens kruipen uit hun ei. Ook ik laat graag zien wat in mij leeft, via deze eerste nieuwsbrief met als thema ‘Leef naar je idealen: een nieuw begin’.
Lees 'Leef je idealen: een nieuw begin' - Nieuwsbrief 1 (mei 2015) >>
Vrij naar Peter Faber, n.a.v. ‘De boodschapper’ van Kader Abdollah
Een boeddhistische tekst over 'gelijkmoedigheid'. Strekking: oordeel niet te snel.